Zoeken

zaterdag 25 februari 2012

Thialf

Het ijs is inmiddels overal in Nederland gesmolten en de elfstedenkoorts is voorbij. Op woensdag ging de kogel door de kerk. Of moet ik zeggen door het ijs? Er komt definitief geen nieuw Thialf in Heerenveen. Het provinciebestuur heeft ervoor gekozen om de huidige schaatstempel te renoveren. Dat kost minder dan de helft. Maar wat is nu het probleem?


Volgens de kenners als Geert Kuiper, Sven Kramer en Ireen Wüst, kan de ijshal maar beter zo snel mogelijk worden platgegooid. De ijshal voldoet echt niet meer aan de eisen van deze tijd. Het dak is lek, de warmte ontsnapt snel en de meeste installaties zijn oud en dienen vervangen te worden. Dat los je niet op met een renovatie. Regelmatig trekken grote ploegen noodgedwongen naar de moderne schaatshal in het Duitse Erfurt om zich voor te bereiden op belangrijke wedstrijden. Best bizar dat in het sterkste schaatsland ter wereld geen geweldige schaatstempel voorhanden is.


Dat Nederland momenteel geen geschikte schaatstempel heeft is niet onopgemerkt gebleven in de Randstad. In de 'New Towns' van de Metropoolregio Amsterdam (Almere) en de regio Rotterdam-Den Haag (Zoetermeer) zijn vergevordere plannen voor een geweldige schaatstempel. Echter, schaatsen is momenteel het grootste exportproduct van Friesland en zet de provincie op de kaart in binnen- en buitenland. Het 'verplaatsen' van de schaatstempel naar de Randstad zou wel eens de doodsteek voor Friesland kunnen zijn. Om te kunnen concurreren met de Randstad moet Friesland zijn lokale kwaliteiten ten volle benutten. Het gaat niet alleen om de schaatstempel zelf, maar ook de spin-off die dit gebouw kan veroorzaken voor de hele provincie.


Misschien kan Provinciale Staten hun keuze tot renovatie, zelf noemen ze het liever vernieuwbouw, nog eens heroverwegen. Een mooie splinternieuwe schaatstempel biedt meer kansen voor Friesland dan het oplappen van de oude schaatshal.


Of heeft het Provinciebestuur een keuze gemaakt die voor Nederland de beste blijkt te zijn? Het Thialf wordt vernieuwd en in de Randstad verschijnt straks een fenomenale schaatstempel. Niet in Zoetermeer, ook niet in Almere, maar natuurlijk aan de Zuidas in Amsterdam. Goed bereikbaar vanuit alle windstreken, ook vanuit Friesland. Een stuk dichterbij dan Erfurt, en natuurlijk mooier dan die van Astana. Dat verdient de Metropoolregio Amsterdam.


Heerlijk lijkt me dat om zo'n tochtje te rijden in die nieuwe schaatstempel.

Eerst maar eens leren schaatsen.

Geen opmerkingen: