Zoeken

vrijdag 31 december 2010

Bereikbaarheid

Zo op de valreep voor 2011 een bericht over bereikbaarheid. De nieuwe dienstregeling van NS is op 12 december ingegaan. Echter van een railnetwerk als ruggengraat voor de metropool, waarover ik in augustus een blog schreef, is totaal nog geen sprake.

Het tegendeel lijkt het geval. Uitval van treinen, trams en bussen is nog steeds aan de orde van de dag. Sneeuwval en koude gooide dit maal roet in het eten. Dit toont maar weer eens aan dat het huidige railnetwerk niet duurzaam genoeg is. Ik vraag me af wanneer dit nou eens op orde gebracht? Pakt de nieuwe politiek dit op of blijft het alleen bij snelwegpropaganda.

En dan de nieuwe dienstregeling. Ik kan daar heel kort over zijn. De dienstregeling blijft ongeveer hetzelfde als dit jaar. Er opent een nieuw station Houten Castellum. En de sprinter vanuit Rhenen stopt nu ook op Muiderpoort.
Voor de rest zijn er nog wat kleine wijzigingen buiten de Randstad. Het kruideniersdenken is kennelijk nog steeds niet voorbij. Het lijkt er bovendien op dat de NS/PRO-Rail nog steeds niet klaar is om een metropolitaan spoornetwerk, met Amsterdam als middelpunt, van de grond te krijgen.

Ook het wegennet heeft veel overlast van het winterweer. Gisterenavond moest ik van Amersfoort naar Amsterdam rijden. De A1 was ter hoogte van Hilversum echter in één rijrichting. afgesloten. Ik werd omgeleid via de A27 richting Almere. Rijdend over deze snelweg wordt het overduidelijk dat Amsterdam (nog) niet als spin in het web van wegen fungeert, maar nog steeds wordt opgevat als een stad in het netwerk van de vele steden die Nederland rijk is. Rijd je op de A27 richting Almere, dan raak je steeds verder van Amsterdam verwijderd. Pas voorbij Almere Buiten takt de A27 aan op de A6. Dan zit je echter mijlenver van de kernstad Amsterdam af. Het was veel logischer geweest als de A27 bij Almere-Stad op de A6 zou aantakken. Logischer voor de inwoners en bezoekers van Almere, maar ook logischer voor de hele Amsterdamse Metropool.

Wanneer ziet zowel NS als Rijkswaterstaat nu eens in dat de Regio Amsterdam een zeer voorname positie inneemt in het hele land. Het is de Hollandse Metropool! Het ligt voor de hand om het verkeer in dit gebied in goede banen te leiden door het het spoor en wegennet hier op af te stemmen. Het cultureel en financieel centrum van Nederland verdient een betere bereikbaarheid.

Ik ga ervanuit dat 2011 een beter jaar wordt, beter voor de economie, beter voor de bouwsector, maar vooral ook een beter jaar voor de bereikbaarheid. En dan met name de bereikbaarheid per o.v. Want een metropool kan niet zonder een goede bereikbaarheid per hoogwaardig o.v. Het verder uitbouwen van de grootstedelijke regio kan duurzame economien stimuleren.

Dit heeft nederland nodig, zeker in 2011.

Minister Schultz, kunnen we binnenkort een aantal projecten verwachten die grootstedelijke economieen verder op gang kunnen helpen? Of blijft het bij de A58 bij Oirschot? Zegt u het maar!

Ronnie Zijp

Geen opmerkingen: